Saturday, March 6, 2010

Bahagian Keselamatan Makanan di setiap negeri

06/03/2010 5:23pm

KUALA LUMPUR 6 Mac 2010 – Bahagian Keselamatan Makanan, Kementerian Kesihatan akan diwujudkan di setiap negeri mulai tahun ini bagi memantau tahap keselamatan produk makanan hasil keluaran tempatan dan yang diimport.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, pemantauan serta pemeriksaan dapat dipertingkatkan di setiap negeri dengan adanya bahagian ini yang sebelum ini dilakukan hanya secara rambang.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan kilang baru Polar Ice Cream Sdn. Bhd. di sini hari ini, beliau berkata, 10 makmal analisis makanan di seluruh negeri juga akan dinaik taraf untuk memastikan pemeriksaan keselamatan makanan dapat diperluaskan lagi.

Misalnya untuk produk aiskrim pada 2008 sejumlah 224 sampel diuji, hanya satu mengandungi bahan terlarang, sementara pada 2009 sebanyak 232 sampel diuji dan satu juga sampel didapati mengandungi bahan terlarang, katanya.

Semua produk yang mengandungi bahan terlarang itu sudah ditarik balik dari pasaran, tambah Tiong Lai. – Bernama

No comments:

Post a Comment