Wednesday, February 3, 2010

Miros cadang kumpul maklumat mangsa nahas (3/2/10)

ANI (tiga dari kanan), melihat demonstrasi penggunaan van yang boleh digunakan pelajar OKU selepas majlis MoU dengan Miros di USM, semalam.


GEORGETOWN: Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) sedang mengumpul maklumat data profil mangsa kemalangan dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan bagi penyelidikan membabitkan keselamatan dan pencegahan kemalangan.

Ketua Pengarahnya, Prof Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah, berkata pihaknya memilih Universiti Sains Malaysia (USM) sebagai universiti pertama untuk landasan penyelidikan kerana mempunyai rekod penyelidikan cemerlang dan lestari.

"Ini membolehkan Miros mendapat data profil lengkap membabitkan kecederaan mangsa termasuk kesan dan punca kemalangan berlaku untuk dicari penyelesaiannya."Berdasarkan data profil lengkap itu, Miros boleh mengenal pasti cara terbaik mengurangkan kecederaan atau kematian akibat nahas melalui penyelidikan," katanya selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di antara Miros dan USM di Dewan Budaya USM di sini, semalam.

Ahmad Farhan mewakili Miros, manakala USM diwakili Naib Canselor, Prof Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dengan disaksikan Pengerusi Lembaga Pengarah USM, Tan Sri Ani Arope.

Ahmad Farhan berkata, pihaknya sebelum ini mendapat maklumat mengenai kemalangan daripada polis terutama babitkan kematian.

No comments:

Post a Comment